De sleutel tot Aristoteles
Willem van Moerbeke en de overlevering van antieke wijsheid
De sleutel tot Aristoteles
€ 24,90
Auteur :
Pieter Beullens
Vertaler :
Piet Gerbrandy
ISBN:
9789463401838
Verschenen:
29-06-2019
Omvang:
240 pagina's
Uitvoering:
Gebonden uitgave
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

In: Boekenkrant, september 2019:
"De sleutel tot Aristoteles is vlot geschreven, getuigt van diepgaande kennis en is een mooi eerbetoon aan de ten onrechte onbekend gebleven Willem van Moerbeke".
Laura Molenaar

Op Sargasso.nl, 3 september 2019:
"een welkom eerbetoon aan deze reus, die gerust een van de grondleggers genoemd mag worden van de Europese wetenschappelijke traditie."
Marcel Hulspas

In: Hermeuneus, juli 2019
En op de website van Athenaeum Boekhandel: https://www.athenaeum.nl/recensies/2019/de-cruciale-rol-van-willem-van-moerbeke/
"Het is een vlot geschreven en toegankelijk publieksboek dat een boeiend verhaal weet te vertellen over de overlevering van antieke wijsbegeerte."
John Tholen

Op: De leesclub van alles, 13 oktober 2019:
"De sleutel tot Aristoteles is een prachtig boek, hoeveel kennis in deze 229 bladzijden is samengebald is niet samen te vatten. Auteur Pieter Beullens heeft terecht en op een schitterende manier Van Moerbeke aan de vergetelheid weten te ontrukken. (...) Aan het slot merkt hij op over het werk Van Moerbeke op dat de introductie van Aristoteles door hem onmiskenbaar sneller is gegaan."
Roeland Dobbelaer

Aantal:
De sleutel tot Aristoteles

Met een voorwoord van Piet Gerbrandy

Hoe kan het dat teksten van bijvoorbeeld Aristoteles na 2400 jaar nog steeds beschikbaar zijn, terwijl er van andere filosofen nagenoeg niets bewaard is gebleven? De lange, moeizame weg die de kennis tot vandaag heeft afgelegd, blijft vaak onbekend.

De sleutel tot Aristoteles schetst de overlevering van wetenschap en filosofie sinds de oudheid tot het verschijnen van gedrukte boeken. Willem van Moerbeke en de werken van Aristoteles spelen daarbij een centrale rol. Als man uit de Lage Landen, Europeaan en universeel intellectueel had Willem van Moerbeke een doorslaggevende invloed op de vooraanstaande geleerden van zijn tijd en op de evolutie van het westerse denken. Maar als vertaler nam hij zo’n discrete plaats in achter de auteurs van de oorspronkelijke teksten, dat de impact van zijn werk vaak onopgemerkt bleef. Dit boek geeft Willems verdienste haar terechte plaats in de geschiedenis.

Bij Omroep Helmond verscheen een interview met de auteur. Dat is hier terug te luisteren