Levenskunst, Deel 2
Bevriend raken met jezelf en de ander
Levenskunst, Deel 2
€ 19,90
Auteur :
Dick Kleinlugtenbelt
ISBN:
9789463401289
Verschenen:
25-11-2018
Omvang:
288 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Aantal:
Levenskunst, Deel 2

De moderne mens heeft moeite betekenisvolle relaties met zichzelf en anderen aan te gaan. Dat is een van de kernproblemen van de moderne tijd. De moderne levenskunst dankt haar bestaan aan deze situatie.
Met Levenskunst. Bevriend raken met jezelf en de ander keert de levenskunst weer terug naar haar oorsprong bij de klassieke filosofen. Welke omgang met het zelf en de ander stimuleert de levenskunst? Wat is het zelf? Wat is vriendschap? Deze vragen worden beantwoord aan de hand van Socrates, Aristoteles, de Romeinse Stoa, Augustinus en De Montaigne, die na de Middeleeuwen zorgt voor een wederopleving van de klassieke levenskunst. De klassieke opvattingen over aloude onderwerpen als de rol van het lot, het korte leven en de dood, liefde en vriendschap kunnen ons inspireren om voor onze eigen tijd een filosofie van de levenskunst te ontwikkelen. Het slotdeel gaat over levenskunstethiek en een herwaardering voor het centrale thema van dit boek: vriendschap.

Dit is het tweede boek van een trilogie over levenskunst. Het eerste boek Mensbeelden en levenskunst. De mens en de kunst het eigen leven vorm te geven (2005)bespreekt zeven moderne filosofen, zoals Kierkegaard, Nietzsche, Foucault en Nussbaum.
In het derde boek Moderne levenskunsten. De mens en de kunst van het leven (2018)komen tien levenskunstoefeningen aan de orde die verbonden zijn met actuele levensvragen, zoals de omgang met onrust, haast, voortdurende veranderingen, keuzes en de eindigheid van het leven.

 

Filosofiecafe Moderne levenskunsten (deel 3)
Locatie: Boeksalon Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 in Arnhem
Datum/tijd: dinsdag 18 december, 19.45-22.00 uur; deuren open v.a. 19.15 uur
Entree: vrijwillige bijdrage

Dick Kleinlugtenbelt begeleidt deze avond een stoïcijnse oefening: op zoek naar je innerlijk kompas, een oefening in onafhankelijkheid en zielsrust. Na een korte inleiding wordt de oefening gedaan en nabesproken.
Klik Hier voor meer informatie.


Van Piere Filosofiecafé met Dick Kleinlugtenbelt
Locatie: Boekhandel Van Piere, Eindhoven
Datum: zondag 10 februari 2019

Op zondag 10 februari geeft Dick Kleinlugtenbelt een lezing over zijn boek Moderne levenskunsten. Meer informatie volgt later of zie de website van boekhandel Van Piere. 
De toegang is gratis, aanmelden is mogelijk via info@vanpiere.nl. Voor deze lezing is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Lezing Dick Kleinlugtenbelt bij Humanistisch Verbond Lelystad
Locatie: Theater Posa, Kempenaar 01-10 in Lelystad
Datum: 7 maart 2019
Klik Hier voor meer informatie over de lezing.

Cursussen Moderne levenskunsten verzorgt door Dick Kleinlugtenbelt:
Humanistisch Verbond Wageningen, van 18 januari t/m 15 februari 2019
Bemmel: van 15 maart t/m 12 april 2019
ISVW Leusden: een week van 27 mei t/m 31 mei 2019
Humanistisch Verbond Lelystad: cursus van donderdagavond 10 oktober t/m 14 november 2019