Mensbeelden en levenskunst, Deel 1
De mens en de kunst het eigen leven vorm te geven
Mensbeelden en levenskunst, Deel 1
€ 19,90
Auteur :
Dick Kleinlugtenbelt
ISBN:
9789463401272
Verschenen:
25-11-2018
Omvang:
224 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Aantal:
Mensbeelden en levenskunst, Deel 1

Mensbeelden zijn van alle tijden en hebben een grote praktische betekenis. Ze dienen dan ook begrepen en verhelderd te worden vanuit levenservaringen en samenlevingsverbanden. Iedere mens leeft een bepaald mensbeeld.
Levenskunst richt zich op de vormgeving van het eigen leven en dat van anderen. Ze houdt zich bezig met vragen als: hoe kan ik mijn leven leiden? Wat is een verstandige keuze? Hoe geven mensen hun leven gestalte vanuit hun mensbeeld? Welke levenskunst past bij welk mensbeeld? En om wat voor soort kunst gaat het?
In Mensbeelden en levenskunst. De mens en de kunst het eigen leven vorm te geven worden de mensbeelden van zeven moderne filosofen, waaronder die van Nussbaum, Nietzsche, Kierkegaard en Heidegger, verhelderd, besproken en vergeleken.
De verbinding tussen mensbeelden en levenskunst ligt in het beantwoorden van vragen als: hoe geven mensen hun leven gestalte vanuit hun mensbeeld? Welke levenskunst past bij welk mensbeeld? Welke opvattingen over de mens gaan schuil onder de levenskunst? Het is een mensbeeld dat de basis legt voor de mogelijkheden om het eigen leven te leven en keuzes te maken.

Dit is het eerste boek in een trilogie over levenskunst. Het tweede boek Levenskunst. Bevriend raken met jezelf en de ander (2010) behandelt klassieke filosofen, zoals Socrates, Aristoteles en Seneca en eindigt met Michel de Montaigne, die na de Middeleeuwen zorgt voor een wederopleving van de klassieke levenskunst.
In het derde boek Moderne levenskunsten. De mens en de kunst van het leven (2018) komen tien levenskunstoefeningen aan de orde die verbonden zijn met actuele levensvragen, zoals de omgang met onrust, haast, voortdurende veranderingen, keuzes en de eindigheid van het leven.

 

Filosofiecafe Moderne levenskunsten (deel 3)
Locatie: Boeksalon Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 in Arnhem
Datum/tijd: dinsdag 18 december, 19.45-22.00 uur; deuren open v.a. 19.15 uur
Entree: vrijwillige bijdrage

Dick Kleinlugtenbelt begeleidt deze avond een stoïcijnse oefening: op zoek naar je innerlijk kompas, een oefening in onafhankelijkheid en zielsrust. Na een korte inleiding wordt de oefening gedaan en nabesproken.
Klik Hier voor meer informatie.


Van Piere Filosofiecafé met Dick Kleinlugtenbelt
Locatie: Boekhandel Van Piere, Eindhoven
Datum: zondag 10 februari 2019

Op zondag 10 februari geeft Dick Kleinlugtenbelt een lezing over zijn boek Moderne levenskunsten. Meer informatie volgt later of zie de website van boekhandel Van Piere. 
De toegang is gratis, aanmelden is mogelijk via info@vanpiere.nl. Voor deze lezing is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Lezing Dick Kleinlugtenbelt bij Humanistisch Verbond Lelystad
Locatie: Theater Posa, Kempenaar 01-10 in Lelystad
Datum: 7 maart 2019
Klik Hier voor meer informatie over de lezing.

Cursussen Moderne levenskunsten verzorgt door Dick Kleinlugtenbelt:
Humanistisch Verbond Wageningen, van 18 januari t/m 15 februari 2019
Bemmel: van 15 maart t/m 12 april 2019
ISVW Leusden: een week van 27 mei t/m 31 mei 2019
Humanistisch Verbond Lelystad: cursus van donderdagavond 10 oktober t/m 14 november 2019