Om de menselijkheid van de cultuur
Het streven naar cultuurvernieuwing bij Comenius, in relatie met rozenkruisers en vrijmetselaars
Om de menselijkheid van de cultuur
€ 17,90
Auteur :
H.E.S. Woldring
ISBN:
9789463403023
Verschenen:
31-08-2021
Omvang:
128 pagina's
Uitvoering:
Hardcover
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Aantal:
Om de menselijkheid van de cultuur

In dit boek neemt de Tsjechisch-Nederlandse geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670) een centrale plaats in. Met zijn filosofie en onderwijsleer wilde hij de menselijkheid in de samenleving bevorderen. Hij kwam ervoor op dat mensen met verschillende levensbeschouwelijke visies konden samenwerken om dit doel te helpen realiseren. Ook komen rozenkruisers en vrijmetselaars aan de orde, die reeds in de zestiende en zeventiende eeuw van zich lieten horen. Anders dan de kerken deden, manifesteerden zij een onafhankelijkheid van denken en een streven naar meer menselijkheid in de cultuur.

In hun denken en spreken spelen ook de ideeën van Comenius een rol, direct of indirect, kritisch ondervragend of opbouwend, maar altijd inspirerend.


Boekpresentatie en symposium Comenius en de menselijkheid van de cultuur

Wanneer: 15 november 2021, 13.00-16.30 uur.
Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden
Kosten: Gratis. Vriendelijk verzoek u aan te melden door een mail te sturen naar: info@comeniusmuseum.nl

Graag nodigen wij u uit voor de boekpresentatie en het symposium Comenius en de menselijkheid van de cultuur.

De Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670) wilde met zijn filosofie en onderwijsleer de humaniteit in de samenleving bevorderen. Hij pleitte voor de samenwerking van mensen met verschillende levensbeschouwelijke visies om dit doel te helpen realiseren. Rozenkruisers en vrijmetselaars weten zich in dit opzicht door Comenius geïnspireerd. Net als Comenius toonden zij al vroeg een onafhankelijkheid van denken en een streven naar meer menselijkheid in de cultuur.
In zijn nieuwe boek Om de menselijkheid van de cultuur bespreekt Henk Woldring het streven naar cultuurvernieuwing bij Comenius, de rozenkruisers en de vrijmetselaars. Hij werkte daarbij samen met Els Ruijsendaal. Tijdens dit minisymposium belichten verschillende sprekers vanuit uiteenlopende invalshoeken het streven naar de menselijkheid van de cultuur. Zij reflecteren daarbij op het nieuwverschenen boek.

De lezingen worden verzorgd door dr. John Exalto (Comenius Museum), drs Peter Huijs (Rozekruis Pers), Prof. dr. Govert Buijs (Vrije Universiteit Amsterdam), Prof. dr. Els Ruijsendaal (BeNeLux-Universitair Centrum) en Prof.dr. H.E.S. Woldring.