Onder dezelfde sterren
De laatste heidense senator en zijn christelijke vrienden
Onder dezelfde sterren
€ 24,90
Auteur :
Wim Jurg
ISBN:
9789463402842
Verschenen:
01-10-2020
Omvang:
216 pagina's
Uitvoering:
Hardcover, voorzien van afbeeldingen
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

In dagblad Trouw stond op 18 augustus 2021 een uitgebreide bespreking met commentaar van Wim Jurg. Zie hier voor het volledige artikel.

In: De Volkskrant, 29 januari 2021. KLIK HIER voor de hele recensie.
"Onder dezelfde sterren is een fraai, vlot leesbaar boek over de Romeinse ommezwaai naar het christendom."
Marcel Hulspas

In: Friesch Dagblad, 31 oktober 2020
"In Jurgs uitstekend leesbare boek zien we het Romeinse Rijk zich bewegen naar een nieuwe, christelijke cultuur. Kerkleiders stonden daar soms veel radicaler in dan keizers. Dat blijkt wel uit een minder mooie affaire, waarin Ambrosius en keizer Theodosius lijnrecht tegenover elkaar stonden. (...) Dankzij verteller Jurg, die na zijn boeken De vierde eeuw (2011) en De lange zevende eeuw (2014), ons opnieuw een aantrekkelijk en informatief boek in handen legt."
Tjerk de Reus

In Nederlands Dagblad, 23 oktober 2020
"Wim Jurg (1953) beschrijft in een meeslepend boek de verhoudingen in de late vierde eeuw, aan de hand van drie grote mannen: keizer Theodosius, bisschop Ambrosius en senator Symmachus. (...) Jurg, zo moge duidelijk zijn, is geen academische historicus, hij is een geschiedenisdocent, een in de beste traditie van meesters die zo vertellen dat je ademloos luistert. Wat een stijl! Wat een overzicht! Wat een intriges en belangen! Wat een vrijmoedige vertellingen!"
Rien van den Berg

In De Nieuwe Koers, 6 november
"Hoe een keizer, een bisschop en een senator samen dansen rond het vuur van de religie – daarover vertelt Jurg prachtig."

Aantal:
Onder dezelfde sterren

“We kijken allemaal naar dezelfde sterren,” schreef de ‘heidense’ senator Symmachus in 384, “dus wat maakt het uit langs welke weg we naar de waarheid zoeken?”

In het grootste deel van de vierde eeuw na Christus bestonden in het Romeinse rijk de christelijke en de oude niet-christelijke godsdiensten naast elkaar. In het laatste kwart verbood keizer Theodosius eerst de meningsverschillen binnen de kerk en daarna de verering van de oude goden. Onder dezelfde sterren laat met vele prachtige details zien hoe dat ging, hoe het botste aan en buiten het hof.

Centraal staan de conflicten, en soms ook de verzoeningen, tussen Symmachus, bisschop Ambrosius van Milaan en Theodosius. Naast de hoofdrolspelers zijn er andere ‘heidense’ senatoren en christelijke keizers, gewijde maagden, formidabele keizerinnen, christelijke bestuurders en generaals van barbaarse afkomst. Ze schreven elkaar, er waren vriendschappen, er was humor. Dat samenleven van christenen en niet-christenen kon nog lang in de vierde eeuw, tot het niet meer kon.


Onder dezelfde sterren is een fraai, vlot leesbaar boek over de Romeinse ommezwaai naar het christendom.
De Volkskrant, Marcel Hulspas. KLIK HIER voor de hele recensie

In dagblad Trouw stond op 18 augustus 2021 een uitgebreide bespreking met commentaar van Wim Jurg. Zie hier voor het volledige artikel.


Onder dezelfde sterren van Wim Jurg winnaar Homerusprijs 2021!
Onder dezelfde sterren, De laatste heidense senator en zijn christelijke vrienden van Wim Jurg de winnaar is van de NKV-Homerusprijs 2021!
De prijsuitreiking vond niet fysiek plaats, maar is digitaal bekendgemaakt. In onderstaand filmpje kunt u de bekendmaking bekijken, met daarin het juryrapport en het dankwoord van de auteur Wim Jurg.