Thomas van Aquino, Over het zijnde en het wezen
Proeve van een ontologie
Thomas van Aquino, Over het zijnde en het wezen
€ 19,90
Auteur :
Thomas van Aquino
Vertaler :
Rudi te Velde
ISBN:
9789463401098
Verschenen:
17-10-2017
Omvang:
152 pagina's
Uitvoering:
Hardcover
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Aantal:
Thomas van Aquino, Over het zijnde en het wezen

Vertaling, inleiding en commentaar door Rudi te Velde

Thomas van Aquino (1224/5-1274) staat bekend als een van de belangrijkste theologen uit de christelijke traditie. Daarnaast is hij ook een groot en origineel filosoof. Hij leefde in de Middeleeuwen, in een tijd waarin, via de Arabische filosofen, de filosofie van Aristoteles geïntroduceerd werd aan de universiteiten in de westerse wereld.

Het geschrift Over het zijnde en het wezen bevat een boeiende filosofische analyse van de grondstructuur van de werkelijkheid in haar diverse geledingen. Het is bedoeld als een proeve van een ontologie, dat is, een leer van het zijn en van de verschillende wijzen waarop ‘zijn’ gezegd wordt. Voortbordurend op de Griekse filosofie van Aristoteles en de Arabische filosofie van Avicenna biedt Thomas met dit werk een prachtig voorbeeld van een scholastiek filosofisch onderzoek. Binnen het oeuvre van Thomas neemt het een unieke plaats in door zijn zuiver wijsgerige karakter.

Deze uitgave bevat naast de vertaling ook een uitvoerig commentaar bij de tekst dat de wijsgerige gehalte van het tractaat verheldert en analyseert. Dat maakt het tot een geschikte introductie tot het denken van Thomas. 

Januari 2018:
Journalist Joop van der Elst had een interview met Rudi te Velde over de uitgave 'Thomas van Aquino, Over het zijnde en het wezen'. U kunt het interview terugluisteren: