Vademecum van de islam
de islam in 400 begrippen
Vademecum van de islam
€ 18,90
Auteur :
Team islamologen
ISBN:
9789460362200
Verschenen:
11-01-2016
Omvang:
192 pagina's
Uitvoering:
Gebonden uitgave, integraalband
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

In: ’t Pallieterke, augustus 2016
"Voor een verklaring van islamitische termen in het algemeen verwijzen wij graag naar het “Vademecum van de islam (de islam in 400 begrippen)”, dit jaar bij de Nederlandse uitgeverij Damon uitgegeven. Het boek telt 192 bladzijden en werd samengesteld door een groep Nederlandse en Vlaamse islamologen. Alle lemmata zijn inzichtelijk opgedeeld in zes relevante hoofdstukken: basisbegrippen, religieuze terminologie, recht, Koran, sjiisme en fundamentalisme. Alle woorden worden in een dubbele transcriptie behandeld, die zowel de juiste uitspraak als de vertaling weergeeft. Dit is een onmisbaar boek voor iedereen met een algemene interesse in een onderwerp dat steeds meer de actualiteit beheerst."
Lisbeth Hoefnagels


In: 
Collationes 46 (2016) nr. 2
"Wie een korte uitleg zoekt van begrippen die vandaag vaak gehanteerd worden in de media, zoals afvallige, Alawieten, Al-Qaeda, Ayatollah, (...), enz., vindt in dit boek een korte, zakelijke beschrijving. Ook veel andere, mindere bekende termen komen aan bod." (...)
Dit vademecum lijkt een nuttig en leerzaam naslagwerk te zijn, dat de indruk geeft zich op wetenschappelijk onderzoek te baseren."
Adelbert Denaux, Brugge


In: G-Geschiedenis, juni 2016
"Zijn termen als sharia, jihad, sjiieten en soennieten ondertussen gemeengoed geworden, weinigen kennen hun precieze betekenis. Daarom is dit overzichtelijke vademecum handig. Vooral voor wie met enige kennis van zaken wil meepraten in het islamdebat. Tegelijk met de Arabische terminologie brengt het ook begrippen als abortus, geboortebeperking, doodstraf, erfenisrecht, slavernij of beeldverbod, naast vele historische of actuele namen en gebeurtenissen. De verwevenheid van de islam met jodendom en christendom komt hierbij sterk uit de verf, terwijl anderzijds haar geweldadige expansie niet wordt verhuld."
André Capiteyn

In: Trends, 26 mei 2016
"400 begrippen worden er wetenschappelijk in uitgelegd. In de colofon is het wat zoeken naar de redactie, maar de meeste vermelde namen komen uit de academische wereld. Het opzet is anders dan wat Van Rooy deed met Waarover men niet spreekt. Het vademecum is een gedegen naslagwerk voor wie meer wenst te leren over de islam."
Michaël Vandamme

In: Kerk en Theologie, maart 2016
"Dit vademecum, primair bestemd voor journalisten, studenten en beleidsmakers, maakt een bijzonder gedegen en deskundige indruk."
Liuwe H. Westra

In: Katholiek nieuwsblad, 5 februari 2016

"Wilt u zich serieus verdiepen in de islam? Dan is dit een uitmuntend vademecum. (...) Deze objectieve islam-informatie in handzame vorm is beslist een aanbeveling waard."
Henk Rijkers

Aantal:
Vademecum van de islam

Dit vademecum behandelt vierhonderd essentiële begrippen uit de islam, samengesteld door een team van islamologen uit België en Nederland. Alle lemmata zijn inzichtelijk opgedeeld in zes relevante hoofdstukken: basisbegrippen, religieuze terminologie, recht, koran, sjiisme en fundamentalisme. Alle woorden worden in een dubbele transcriptie behandeld, die zowel de juiste uitspraak als de vertaling weergeeft.

Dit is een onmisbaar boek voor journalisten, studenten, beleidsmedewerkers en iedereen met een algemene interesse in een onderwerp dat steeds meer de actualiteit beheerst.