Xenofon, De vorming van Kyros de Grote
Xenofon, De vorming van Kyros de Grote
€ 29,90
Auteurs :
Xenofon, Andreas Kinneging
Vertaler :
John Nagelkerken
ISBN:
9789463402996
Verschenen:
28-04-2021
Omvang:
336 pagina's
Uitvoering:
Gebonden boek
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

Trouw tipt filosofie, 12 mei 2021:
“Een beetje koning heeft het in de kast staan, of zelfs gelezen. Vandaag als tip voor Mark Ruttes nieuwe ik: Xenofons De vorming van Kyros de Grote. Het is een 'vorstenspiegel' én een van 's werelds eerste historische romans. Wat zijn moed, wijsheid, beheersing en rechtvaardigheid ook alweer?”

Aantal:
Xenofon, De vorming van Kyros de Grote

Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door John Nagelkerken 
Met een nawoord van Andreas Kinneging 

In deze grotendeels fictieve, geromantiseerde biografie toont de Griekse schrijver Xenofon (ca. 427- 355 v.Chr.) hoe Kyros de Grote, de stichter van het Perzische Rijk, uitgroeide tot de ideale vorst. Hierin zet Xenofon zijn ideeën uiteen over opvoeding, krijgskunde, staatsmanschap en de ideale staat, vergelijkbaar met de Staat van Plato. Hoofddeugden als wijsheid, moed, beheersing en rechtvaardigheid staan daarbij centraal. 

Xenofon heeft met De vorming van Kyros de Grote een bijzonder invloedrijk werk geschreven. Het kan gezien worden als de eerste historische roman uit de wereldliteratuur, een van de eerste werken in de geschiedenis van de politieke filosofie en het eerste werk in een lange traditie van vorstenspiegels. Eeuwenlang is het boek van hand tot hand gegaan: in de Oudheid was het een van de meest gelezen boeken en altijd werd het beschouwd als een werk dat iedere vorst bestudeerd moest hebben.