(+31)040 - 304 60 58

Schiere monniken en grijze vrouwen

Cisterciënzers in Nederland 1165-1797. Een overzicht

Boeken

Schiere monniken en grijze vrouwen

Cisterciënzers in Nederland 1165-1797. Een overzicht

Philip Holt
€ 39,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Aan de vooravond van de twaalfde eeuw werd in de bossen ten zuiden van Dijon een nieuw klooster gesticht. Een groepje monniken probeerde hier de Regel van Benedictus zo strikt mogelijk in praktijk te brengen. De plek waar ze zich hadden gevestigd heette ‘Cistercium’, en de monniken werden daarom ‘cisterciënzers’ genoemd. Na een moeizaam begin bleek hun initiatief ongekend succesvol. De monniken stichtten honderden nieuwe kloosters in alle windstreken van Europa.

Ook in Nederland bouwden de cisterciënzers hun kloosters, beginnend in Friesland. Vanwege hun grijze kleding werden de cisterciënzers er ‘schiere’ monniken genoemd (schier = grijs). Aan het eind van de middeleeuwen was Nederland 34 cisterciënzer mannen- en vrouwenkloosters rijk. Deze kloosters hebben vaak honderden jaren bestaan.

Dit rijk geïllustreerde boek vertelt de uitgebreide geschiedenis van de cisterciënzers die 850 jaar lang onafgebroken in Nederland aanwezig geweest zijn en geeft een overzicht van alle cisterciënzerkloosters in Nederland en net over de grens.

Voor meer informatie over Schiere monniken en grijze vrouwen zie de website: www.kloosterboek.nl

Specificaties

ISBN
9789460361890
Auteur(s)
Omvang
352 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave, leeslint, full colour
Verschijningsdatum
14 November 2015
Verschenen in de serie

Recensies

In: Katholiek Nieuwsblad, 13 januari 2017
"
Het hele boek is uiterst verzorgd uitgegeven en bevat mooie illustraties. (...) Dit soort doorkijkjes maakt het boek van Holt tot een absolute aanrader. Het is te hopen dat dergelijke boeken ook verschijnen over vergelijkbare ordes als de norbertijnen en benedictijnen. Uit dergelijke studies blijkt hoezeer ons erfgoed bepaald is door de christelijke cultuur waarvan de kloosterlingen eminente dragers waren en zijn."
Hans de Jong

In: Visserslatijn, juni 2016
"Een cisterciënzer orde in Drente is toch net anders dan dezelfde orde in Brabant. Waar komen deze verschillen vandaan? Dit boek geeft de antwoorden. Een prachtig gedocumenteerd en schoon vormgegeven naslagwerk is het, met veel toewijding en precisie. Zowel de monniken als de zusters komen uitgebreid aan bod. Misschien voor een leek als wij wat te uitgebreid, maar de serene manier van beschrijven getuigd van liefde en dwingt respect af."
am. Dirk


Op: http://historiek.net/cistercienzerkloosters-in-nederland-1165-1797/58907/#.VzBQuhWLRdA
"Holts boek biedt dus, naast omvangrijke historische informatie, ook goede richtlijnen voor mensen die in de kloostergeschiedenis willen duiken en verder onderzoek willen doen."
Enne Koops

In: NBD Biblion, april 2016
"Dit fraai uitgegeven boek, in kloek formaat, met leeslint en rijk geïllustreerd in kleur, documenteert de geschiedenis van de cisterciënzerorde in Nederland.  (...) De geïnteresseerde lezer vindt een uitgebreide lijst van literatuur en een verklaring van termen. Een prachtig lees- en kijkboek over een fascinerende kloostertraditie."
Prof. dr. P.J.A. Nissen

In: Geschiedenis magazine, maart 2016
"In dit monumentale overzichtswerk heeft Philip Holt de (bouw) geschiedenis van de cisterciënzers en hun 34 Nederlandse vestigingen met veel kennis van zaken in kaart gebracht."
Marjoke de Roos

Op: http://www.brabantcultureel.nl/2016/02/22/trappisten-en-voorgangers-gevangen-in-leesbaar-boek/
"
Het boek is fraai en ter zake geïllustreerd, met een vlotte pen geschreven en laat zich niet alleen lezen als een geschiedenisboek, maar ook als een reisgids. Hoewel er veel is verdwenen, biedt het boek nog steeds bezienswaardige reisdoelen voor wie gevoelig is voor bakstenen kerken en graanschuren met het formaat van kathedralen. De auteur, Philip Holt, raakte al jong in de ban van het monnikenleven en was gedurende 27 jaar ook zelf benedictijn. Noch dat, noch het feit dat hij inmiddels 86 jaar oud is, drukken echter op zijn boek. Het is fris en in geen enkel opzicht belerend of stichtend."
Lauran Toorians

In: Friesch Dagblad, 29 december 2015
"
Het resultaat is, goed verantwoord maar zonder wetenschappelijke pretenties, neergelegd in een uiterst leesbaar overzicht van de 34 (voormalige) cisterciënzer kloosters in ons land. Het is bestemd voor een breed publiek met belangstelling voor het verleden. En het boek biedt meer dan de titel belooft, want het bespreekt ook een aantal kloosters even buiten de huidige landsgrenzen, en de stichtingen die tot stand kwamen na 1880.
(...)
"Philip Holt heeft ons een prachtig lees- en kijkboek geschonken en daarin op aantrekkelijke wijze veel wetenswaardigheden aan de vergetelheid ontrukt. Hij heeft dan wel geen archiefwerk verricht, maar wel alle locaties bezocht en vastgelegd wat er in het in het dagelijkse leven nog voortleeft. Velen zullen hem daar dankbaar voor zijn."
Gerard Mathijsen

In: De Kovel, december 2015
"Schiere monniken en grijze vrouwen is net gepubliceerd. Het is een mooi synthesewerk geworden, uitgegeven door uitgeverij Damon en telt 352 pagina’s"
Harry van Royen

In: Benedictijns Tijdschrift, oktober 2015
"Het overzicht dat Ph. Holt hier geeft, wijst een overvloed van namen en sporen aan die de band met dit verleden openleggen. Deze mooie geschiedenis over het cisterciënzer leven in Nederland verschijnt in het jaar waarin de Nederlandse cisterciënzers herdenken dat 850 jaar geleden het eerste klooster van hun Orde in de Noordelijke Nederlanden gesticht werd. De auteur, die zeer onderhoudend schrijft, is erin geslaagd het cisterciënzer leven in de geschiedenis der Nederlanden grondig uit te zoeken en in kaart te brengen."
F. Berkelmans