Nachtblauw
Ontmoetingen met Krishna
Nachtblauw
Ontmoetingen met Krishna
Paul van der Velde
Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad
Product omschrijving
Prachtige beschrijving van de mysterieuze wereld van Brindavan 'waar Krishna zijn jeugd heeft doorgebracht'.
Nachtblauw beschrijft de mysterieuze wereld van Brindavan, een klein stoffig dorpje in Noord-India.
Volgens de traditie heeft de god Krishna daar zijn jeugd doorgebracht, iets dat volgens de bewoners nog merkbaar is. De bomen en vogels van Brindavan zijn bevrijde wezens. Ze leven op aarde, maar zijn in feite deelnemers aan Krishna's mystieke spel, het Lila. Varkens en apen zijn incarnaties van mensen die in hun vorig leven aan seks en drank verslaafd waren.
De auteur verbleef lange tijd in het dorpje en nam deel aan vele rituelen. Hij woonde bij verschillende Brahmaanse families, in Ashrams en trok op met pelgrims. Hij beschrijft de diepe devotie van de pelgrims, maar ook de spanningen, de roddels en het gedrag van hebberige priesters. Verder onderzoekt hij het concept Dharma en rechtschapenheid in het Hindoeïsme. Tenslotte beschrijft hij een vergadering van dichters en zangers, waarbij in een soort competitie in esthetica wordt uitgezien naar het moment dat Krishna zichzelf kenbaar maakt.
Specificaties
Recensies
In: De Soefi-gedachte, december 2008
"Beide boeken zijn mooi uitgegeven met prachtige meerkleurige illustraties uit de Hindoetraditie op glanzend papier."
(Zubin van den Besselaar)
In: Aionion Symbolen, Tijdschrift voor astrologie. Jrg. 17, nr. 3 (juli 2007)
"De auteur promoveerde op een studie naar esthetica, devotie en mystiek rond Krishna. Hij maakte twee grote studiereizen naar India en in dit boek beschrijft hij onder meer zijn ervaringen in het dorpje Brindavan, [...]. Het zijn verrassende en bijzondere verhalen, die van diepe devotie tot menselijke roddels gaan.
[...]
Heel verhalend en prettig geschreven, boeiend."
In: De Leeswolf, jrg. 13, nr. 5 (juni 2007)
'In het kader van zijn proefschrift reisde Paul van der Velde twintig jaar geleden tweemaal naar India. Hij hield dagboeknotities bij en verwerkte die nu tot een levendig verhaal dat we in het eerste hoofdstuk van zijn boek kunnen nalezen.
[...]
De verklarende teksten worden geïllustreerd met een ruime selectie uit de Krishna-poëzie en met enkele prachtige fotobladzijden met schilderingen van taferelen uit Krishna's bestaan of andere moderne afbeeldingen. De persoonlijke toets die de auteur zijn schrijven meegeeft, resulteert in enkele mooie verhalen over gebeurtenissen die hij zelf meemaakte. [...] Het tweede deel is veel filosofischer en gaat vnl. over het probleem van goed en kwaad. De kernbegrippen dharma en karma worden goed en verstaanbaar uitgelegd. Af en toe staat de auteur zichzelf toe enkele bedenkingen te formuleren bij de hindoeïstische levensbeschouwing, zeker wanneer de goden zelf de regels overtreden die ze hebben vastgelegd. Het derde deel is voor de ware liefhebber van de Indiase poëzie.
[...]
Dit is een knap boek, een levenswerk dat studie, reisverhalen en doorgedreven, maar brede interesse verenigt. Het werk ontsluit een voor velen ongekende wereld van Indische poëzie en slaagt er bovendien in uit deze gedichten en bijbehorende verhalen de hindoeïstische filosofie naar voren te halen. Dit is vanzelfsprekend geen gemakkelijke literatuur, maar het lukt de auteur de teksten en ideeën toegankelijk te maken. Voor zoveel enthousiasme en deskundigheid kan je enkel respect betonen.'
(Dirk Magerman)
INTEGRAAL in: NBD|Biblion, 25 mei 2007
'Deels gebaseerd op bewerkingen van reisaantekeningen, deels van eerder verschenen artikelen en boekgedeelten omvat dit mooi uitgegeven en geïllustreerde boek een degelijk gedocumenteerde, en vaak originele benadering, beschrijving en analyse van de hindoegod Krishna en het religieuze leven rondom deze gestalte in al zijn aspecten. De indoloog - docent hindoeïsme en boeddhisme in Nijmegen - beschrijft uit de eerste hand de mysterieuze wereld van Brindavan, de wereld van de jonge Krishna. Aan de hand van veel verwijzingen naar de hindoefilosofie en -literatuur - in eigen vertaling van de grondteksten - beschrijft hij het rituele en devotionele leven van de dorpelingen onder wie hij verblijft en met wie hij ook op pelgrimstocht gaat. Zijn beschrijving en analyse van de "vergadering van dichters", een curieuze competitie in voordracht en zang is zeer interessant, evenals zijn onderzoek naar het centrale concept Dharma in verband met rechtschapenheid in het hindoeïsme. Een prachtige cultuuranalyse, voorzien van enkele pagina's kleurenfoto's verspreid door het boek. Met voetnoten, literatuuropgave en leeslint. Verzorgd uitgegeven.'
(drs. C.J.G. v.d. Burg)
INTEGRAAL op Bol.com:
'Een van de interessantste boeken over het hindoeïsme en India die ik ooit gelezen heb. De schrijver kent India van binnen en van buiten, spreekt de taal en heeft er unieke ervaringen waar noch de gemiddelde wereldreiziger, noch de gemiddelde wetenschappelijk onderzoeker ooit aan toe komt. De schrijfstijl is van deze tijd, tegelijk humoristisch, rechtdoorzee en poëtisch zonder aanstellerij. Een combinatie van literatuur en wetenschap, zo mooi geschreven, dat literatuurliefhebbers ervan zullen genieten en tegelijkertijd mensen die literatuur "te zwaar" vinden en wetenschap "te moeilijk", dit boek geboeid zullen lezen.'