Elke muziek heeft haar hemel
De religieuze betekenis van muziek
Elke muziek heeft haar hemel
De religieuze betekenis van muziek
Martin Hoondert
Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad
Product omschrijving
Muziek brengt ons in vervoering, haar schoonheid raakt ons. Voor velen is muziek een toegang tot 'het heilige'. Muziek wordt vaak verbonden met religie. Waarom is muziek zo belangrijk als toegang tot transcendentie? Heeft muziek van zichzelf religieuze betekenis, of komt deze tot stand in een sociale, culturele of rituele context? In dit boek reflecteren filosofen, muziekwetenschappers, liturgiewetenschappers en theologen over deze fundamentele vragen.
Inhoud
Martin Hoondert, Anje de Heer en Jan D. van Laar
Inleiding
Erik Heijerman
Muziek, taal en betekenis
Arnold Burms
Muziek en ervaring van zin
Martin Hoondert
'How God gets into music'
Een sociologische en cultuurwetenschappelijke benadering van muziek
Mattijs Ploeger
Op zoek naar een christelijke theologie van de muziek
Maria Pfirrmann
De spiritualiteit van het zingen
Ad de Keyzer
'Fundamenteel, maar niet essentieel?'
Muziek in rituele context
Willem Marie Speelman
Woorden kunnen worden verstaan, muziek moet worden gevolgd
Taal en muziek als fundamentele categorieën van de liturgie
Specificaties
Recensies
In: Ethische perspectieven jrg. 20 nr.1, 2010
Het is de verdienste van deze bundel om muziekwetenschappers, theologen en filosofen aan het woord te laten over dit onderwerp.
(...)
De bundel beoogt een open blik op het onderwerp te werpen, en wil recht doen aan muziek als 'veelkleurig fenomeen', dat dan ook vanuit de verschillende invalshoeken belicht wordt. Deze aanpak lijkt adequaat voor de eveneens veelvormige postmoderne spiritualiteit van vandaag, maar heeft als nadeel dat de auteurs niet met elkaar in gesprek gaan.
Jelle Zeedijk
In: Eredienst vaardig, jrg.25, nr.5, november 2009
"Elke muziek heeft haar hemel is een mooie bundel over de religieuze betekenis van muziek. Het boek doet op bescheiden wijze recht aan een snel veranderende en complexe werkelijkheid. De verschillende artikelen tonen diverse gezichtspunten op het onderwerp, zonder daaraan onwrikbare conclusies te verbinden: er wordt geen exclusieve waarheid gepropageerd, maar een waaier aan visies. De lezer wordt uitgenodigd deze visies zelf te doordenken om zo tot een persoonlijk standpunt ten aanzien van de religieuze betekenisgeving van muziek te komen."
(...)
"Nogmaals: een mooie bundel! Zeker kopen en lezen, maar dan stukje bij beetje en op momenten van grote concentratie."
Mirella Klomp, Christiaan Winter
In: De Roerom, jrg.24, nr.1, september 2009
"Iedere bijdrage geeft wel een interessant inzicht dat je aan het denken zet over de betekenis van muziek voor de religieuze beleving en haar relatie met het Woord."
Jef de Schepper
In: 't Pallieterke, jrg.64 nr. 34, augustus 2009
"Dit is een boek van hoogstaand academisch niveau. Boeiend! Zeker vergeleken met alle rommel en onzin die dezer dagen over religie verschijnt. Het kaf van het koren scheiden wordt soms wel zeer moeilijk. Dan is het goed te weten dat er uitgeverijen zijn zoals Damon die in hun fonds heel expliciet plaatsmaken voor moeilijke boeken over religie. Met als pluspunt dat ze vaak muren slopen, de muren tussen Nederland en Vlaanderen, maak ook muren tussen verschillende christelijke confessies. Katholieken en protestanten werken samen vanuit hun eigenheid en theologie. Kijk, dat vinden wij nu een stap vooruit. Er zouden zo meer uitgeverijen moeten zijn. Wie ge?nteresseerd is in academische en andere literatuur over religie en meer in het bijzonder het christendom, moet daar eens een kijkje nemen.
Elke muziek heeft haar hemel, De religieuze betekenis van muziek is aan te raden voor wie op een academische manier geïnteresseerd is in de combinatie religie-muziek."
PFS
In: Woord & Dienst, jrg. 58 nr. 16, 28 augustus 2009
"De titel van dit boek met bijdrage van allerlei deskundigen is ontleend aan Verdi en geeft de ruimte aan waarbinnen muziek wordt beleefd, de openheid naar God of het hogere dat daarin wordt ervaren. Ondanks die po?tische benaming zijn de meeste bijdragen vrij pittig om te lezen, filosofisch en tamelijk wetenschappelijk van karakter."
Evert van der Veen