De bekentenissen van Constantijn
ROMAN
Product omschrijving
Constantijn de Grote, keizer van de Romeinen, begunstiger van de christenen, heeft zijn laatste oorlog voorbereid. Alles is klaar, het moet alleen nog voorjaar worden. Dan droomt hij. De volgende ochtend roept hij de slaaf Septimus, schrijver voor bijzondere opdrachten. Terwijl Constantijn wacht op het begin van zijn laatste veldtocht, dicteert hij over de vier keuzes die zijn leven en de levens van vele anderen hebben bepaald. Keuzes over de staat en de godsdienst, over de liefde, over leven en dood. Constantijn had zelfs de macht om herinneringen te verbieden, aan verslagen tegenstanders, aan leden van zijn eigen familie.
Wim Jurg portretteert in deze eerste historische roman over Constantijn een krachtige, geestige, eenzame man die voor de eerste en de laatste keer terugkijkt.
Specificaties
Recensies
Op: https://www.leeskost.nl/2017/03/de-machtstrijd-van-constantijn-de-grote/
"Leerzaam en interessant boek over de Romeinen tijdens het bewind van Constantijn."
Joop ter Heul
In: Hermeneus, nr 2 2017
"Het boek is wellicht het interessants voor lezers met voorkennis over het leven van Constantijn, omdat die zich kunnen afvragen hoe belangrijke elementen uit zijn leven de revue gaan passeren vanuit de fictiee optiek van Constantijn zelf. Hoe, bijvoorbeeld, gaat Constantijn om met zijn besluit tot executie van zijn zoon en echtgenote? De auteur weet via de roman inzicht te geven in deze schijnbare paradox."
(...)
Uit de roman blijkt hoe dan ook het enthousiame van de auteur waarmee de historische periode van Constantijn ook in romanvorm voor het voetlicht brengt."
John Tholen
In: De nieuwe koers, april 2017
"In zijn prima leesbare roman laat Jurg zien hoe Constantijn ondanks harde concurrentie erin slaagde om de absolute macht te krijgen in het uitgestrekte Romeinse Rijk. Hij richtte zich op stabiliteit en orde, natuurlijk omdat dit het beste is voor zijn positie, maar ook omdat hij gelooft dat het rijk daarmee is gediend. Christenen vormen een stabiele factor, vond Constantijn. Of hijzelf ook gelovig is geworden, kan op basis van de historische bronnen niet sluitend worden bewezen. In het portret dat Jurg hier schetst, was Constantijn wel degelijk geraakt door het christelijk geloof, maar hij bleef ook geïntrigeerd door de Romeinse godenwereld. Kortom, de nieuwe Jurg is boeiend, historisch goed doortimmerd en zal er dankzij zijn fictieve vorm in slagen de verbeelding van lezers te prikkelen."
Tjerk de Reus
In: Nederlands Dagblad, 17 februari 2017
+ meeslepend
+ leerzaam
+ geschreven met kennis van zaken
"De keuzes van keizer Constantijn hebben onze geschiedenis gevormd. Wim Jurg (1953) schreef een meeslepende en leerzame roman over deze intrigerende man.
(...)
De lezer maakt van heel dichtbij kennis met de grote keizer. Hoofdstukken waarin Constantijn over het verleden dicteert worden afgewisseld met hoofdstukken over het heden. Het verhaal neemt je mee naar een tijd die zeer bepalend is geweest voor onze geschiedenis, vooral vanwege de christianisering van het Romeinse rijk. Hoe zou het zijn geweest als Constantijn een andere keuze had gemaakt? Jurg weet feit en fictie op een meeslepende manier te vermengen en tot een dramatische climax te brengen.
(...)
Het is te merken dat de roman met kennis van zaken geschreven is. Een gedegen basis van feiten is aangevuld met een dosis fantasie en dat levert een leerzame en lezenswaardige historische roman op."
(...)
Een boek of film is pas echt geslaagd als er een moment komt waarop de lezer of kijker ‘de beweging het personage in’ maakt, zo vertelde Willem Jan Otten eens. Bij het lezen van deze roman kun je niet anders. Je gaat je zozeer één voelen met de keizer dat je zelfs zijn dromen begint te begrijpen. En voor je het weet spelen ook je eigen dromen zich steeds vaker af in de vierde eeuw na Christus.
Els Meeuse
In: Friesch Dagblad, 4-2-2017
"In De bekentenissen van Constantijn laat Jurg de roemruchte keizer zelf aan het woord. Hij laat zicj kennen als liefhebber van paardenrennen, maar ook als iemand ide goed beseft hoe je een wereldrijk moet leiden. Hij voelt zich thuis te midden van zijn soldaten; ook op hoge leeftijd wil hij nog dolgraag mee op veldtocht tegen de Perzen."
Tjerk de Reus