De waarde van woede
Over opstandigheid en rechtvaardigheid
De waarde van woede
Over opstandigheid en rechtvaardigheid
Nico Koning , Hans Achterhuis
Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad
Product omschrijving
Nico Koning
Met een voorwoord van Hans Achterhuis
Een uiting van woede gold eeuwenlang als zwak en onbeschaafd. Tegenwoordig luisteren we meer naar mensen die in woede ontsteken. We willen weten wat er achter die woede schuilt, ook als die ontspoort of verdwaalt. Deze meer open houding is nu gewoner en tegelijk worden de remmen op woede zwakker. Mensen komen meer dan ooit in opstand bij vermeend onrecht. Die trend past in een lange emancipatiegeschiedenis, waarbij rechtsgevoel en opstandigheid steeds belangrijker zijn geworden.
Terugvoerend op de oudste bronnen van onze beschaving, toont Nico Koning in De waarde van woede hoe de houding ten opzichte van woede in de loop van de geschiedenis veranderd is. Hij bespreekt de verschillende houdingen ten opzichte van woede vanuit een heren- en een slavenperspectief. Daarbij vraagt hij zich steeds af hoe we met woede zouden moeten omgaan. Daartoe geeft Koning enkele praktische handreikingen. Zo kunnen we de geschiedenis inzetten om onze eigen woede beter op waarde te schatten.
Op 27 april 2021 verscheen er in dagblad Trouw een uitgebreid interview met de auteur Nico Koning. Klik hier om het interview te lezen.
Specificaties
Recensies
Friesch Dagblad, 1 mei 2021:
"boek dat een geschiedenis is van de boosheid, dat verrassend actueel is"
Pieter Anko de Vries
Vrij Nederland, 11 mei 2021 https://www.vn.nl/literaire-kroniek-woede-nico-koning/:
"Activisme, demonstraties en woede zijn een broederlijk trio geworden de laatste decennia. Maar voor het zover kon zijn, moest er een hele geschiedenis worden afgelegd, nu boeiend beschreven door Nico Koning (...)
Woede loont, maar neemt ondertussen wel erg vaak gewelddadige vormen aan, ook al zijn wij over het geheel genomen ‘vreedzamer’ geworden en valt het ‘vredessaldo’ gunstig uit. Maar vergeet de sluipende woede niet, die van Orban, of de lachende woede van Bolsonaro, of de openlijke van Erdogan. Zelfs het Malieveld is geen onschuldig grasveld meer. Dit is allemaal te leren uit dit tamelijk sublieme boek."
Carel Peeters
Nederlands Dagblad, 19 mei 2021
"Voor mij heeft deze breed uitgewerkte studie verhelderend gewerkt. Het boek verschaft mij inzicht in verschillende vormen en uitingen van woede. (…) Wat voor mij als een eyeopener werkte, was het verband dat Koning legt tussen woede en rechtvaardigheid.”
Piet H. De Jong, politiek redacteur
De leesclub van alles, 23 mei 2021
"een indrukwekkende studie die zich laat lezen als een beschavingsgeschiedenis van een emotie, die de mens sinds de oudste tijden in de greep heeft gehad. (...)
Als filosofie voor een belangrijk deel ook altijd het expliciteren van (de relatie tussen) begrippen is, dat wil zeggen een zoektocht naar de betekenis van woorden waarmee we de werkelijkheid in al haar gelaagdheid proberen te duiden, dan is De waarde van woede een schoolvoorbeeld van een geslaagd filosofisch boek. Denkstap voor denkstap legt Koning de antropologische premissen, de cultuur en de geschiedenis van de woede bloot.”
Cyril Lansink
De Volkskrant, 27 mei 2021
"Koning laat in dit boek op diepgravende, indrukwekkende wijze tweeduizend jaar denken over woede de revue passeren."
Marcel Hulspas
In: Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte, juli 2022
"Op diverse vlakken werpt het boek een nieuw licht op de filosofie van woede, en alleen daarvoor is het al de moeite. Het historisch-literaire perspectief is uniek, en de diepgang en grondigheid zijn bewonderenswaardig. (...) Wie wil kennismaken met een grondige, historisch en literair gefundeerde visie op woede die zich niet uit evenwicht laat brengen door verhit geschreeuw uit eender welke politieke strekking, is bij De waarde van woede aan het juiste adres."
Sigrid Wallaert