Filosofisch Dagboek
366 inspirerende en intrigerende fragmenten uit de westerse filosofie
Filosofisch Dagboek
366 inspirerende en intrigerende fragmenten uit de westerse filosofie
Bart Wallet , Paul van Tongeren
Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad
Product omschrijving
Samengesteld door Bart Wallet
Met een inleiding van Paul van Tongeren
Voor het Filosofisch Dagboek selecteerde Bart Wallet zorgvuldig 366 fragmenten uit werken van meer dan honderd van de meest invloedrijke denkers uit de 25 eeuwen geschiedenis van de westerse filosofie. Van toegankelijke tot meer complexe fragmenten en van de belangrijkste klassiekers tot minder bekende pareltjes is dit dode-denkers-dagboek een bron van wijsheid. Niet alleen voor iedereen die geïnteresseerd is in filosofie, maar ook voor iedereen die op zoek is naar de zin en betekenis van ons bestaan. Het is verrassend hoe actueel vele stukken zijn, alsof ze niet eeuwen geleden waren geschreven, maar gisteren. Elk fragment is een uitnodiging tot lezen, verder lezen en zelf nadenken. Daarmee is dit dagboek naast een veelzijdige kennismaking met de rijke traditie van het westerse denken ook een inleiding in de filosofie. Voormalig Denker des Vaderlands Paul van Tongeren verzorgde de inleiding.
Het Filosofisch Dagboek is niet alleen waardevol voor jezelf, maar het is ook een perfect cadeau voor relaties, vrienden en geliefden die geïnteresseerd zijn in de diepere vragen van het leven.
Specificaties
Recensies
Op: Boekenkrant en Nieuw Wij, november 2024
"Wallet laat de lezer kennis maken met de eerste filosofen als Epicurus, tot denkers van onze tijd die zich uitspreken over onderwerpen als migratie (Latour), milieu en klimaat (Scruton), racisme en antisemitisme (Arendt en Sartre), discriminatie (De Beauvoir) en burgerlijke ongehoorzaamheid (Popper). In totaal passeren 130 verschillende filosofen de revue. Sommige iets meer dan de andere, onder hen Hannah Arendt, Aurelius Augustinus, Michiel de Montaigne, Friedrich Nietzsche en verrassend, Cornelis Verhoeven. Thema’s die gaan over politiek, opvoeding, onderwijs, kunsten muziek, maar ook over ontrouw, seksualiteit, liefde en haat, leven en dood, oorlog en vrede, autonomie en dictatuur, religie en atheïsme."
Piet Halma
Op: Humanistisch Verbond, november 2024
"Geen smartphoneliteratuur in het Filosofisch Dagboek, maar behapbare fragmenten die, zoals Van Tongeren schrijft, het verschil tussen weten en denken op de ontbijttafel leggen."
Nick De Clippel
Op: Leestafel.info, december 2024
"Kortom: auteur en uitgever hebben een prachtig boek tot stand gebracht, heel geschikt om cadeau te geven en uitstekend bruikbaar in het onderwijs als introductie op vraagstukken met een maatschappelijke relevantie. Als het jaar voorbij is, is dit boek niet verjaard, maar behoudt het als naslagwerk zijn waarde. Vakwerk verdient lof. En die komt dit Filosofisch Dagboek in ruime mate toe."
Henk Hofman