De onmogelijkheid van de metafysica
De onmogelijkheid van de metafysica
Wilhelm Dilthey
Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad
Product omschrijving
Verschenen in de serie: Marginalia-reeks
Dilthey is niet weg te denken uit de geschiedenis van de moderne filosofie. Hij is één van de grondleggers van de hermeneutiek. Hij staat daardoor aan de wieg van de wetenschapsleer van de geesteswetenschappen en is tevens de peetvader van grootheden als Heidegger en Gadamer die zijn hermeneutiek filosofisch verder ontwikkeld hebben.
In de hier voor het eerst in het Nederlands vertaalde sleuteltekst - de slotbeschouwing uit de Einleitung in die Geisteswissenschaften - ontmoeten we hem als historisch geïnspireerde criticus van de metafysica die tevens de weg baant voor de geesteswetenschappen. Door verhelderende annotaties, een diepgravende inleiding en een kritisch naar Heidegger en Gadamer doordenkende uitleiding is dit boek een uitstekende introductie in het spanningsveld van metafysica, historische interpretatieleer en kritiek.
Specificaties
Recensies
In: Tijdschrift voor Geschiedenis, jrg.124, 2011
"Zorgvuldig laat Steunebrink hier zien dat er zowel bij Dilthey als bij Heidegger en Gadamer een metafysisch residu blijft bestaan, aangezien er ondanks alle kenkritiek steeds sprake blijft van een funderende wereldbeschouwing die onderwerp van het filosofisch gesprek kan zijn. Daarmee is tevens de relevantie van het historicisme voor onze tijd gegeven: een manier om onszelf in de tijd te begrijpen, waarbij we weten dat we zowel de tijd als het verstaan daarvan zelf vormgeven."
Jan Drentje
In: Tijdschrift voor Filosofie, nr. 4 2011
"In een uitvoerige inleiding legt Koenraad Verrycken uit welke plaats dit boek in het oeuvre van Dilthey inneemt, wat er aan het vertaalde hoofdstuk voorafgaat, en geeft hij bovendien een heldere samenvatting van Diltheys stelling en argumentatie."
(...)
"Deze bondige tekst is een mijlpaal in de geschiedenis van de metafysicakritiek en is nu in deze uitgave voortreffelijk vertaald. Op de vertaling volgen 41 verhelderende aantekeningen en bovendien een lang artikel van Gerrit Steunebrink, waarin hij stelt dat een opmerkelijke spanning in Diltheys historische visie op de metafysica doorwerkt in de hermeneutiek van Heidegger en Gadamer."
Eddo Evink
In: De stem van het boek, jrg.22 nr.2
"Damon bracht in de schitterende Marginalia reeks de Nederlandse tekst van het belangrijke maar lastige slothoofdstuk van Diltheys Einleitung in die Geisteswissenschaften. Versuch einer Grundlegung für das Studium der Gesellschaft und der Geschichte. Band 1 (1883)."
(...)
"Fraai boek, fraai uitgegeven mét leeslint en van knap commentaar voorzien."
dr. J. Wiersma
In: De Leeswolf, nr.1 2011
"Het siert uitgeverij Damon dan ook dat ze in haar 'Marginalia'-reeks minder bekende, moeilijke teksten op de markt durft te brengen. De bundel opent met een zeer adequate, helder geschreven en uitvoerige inleiding van Koen Verrycken, die de inzet van de metafysicakritiek van Dilthey schetst."
(...)
"Ten slotte gaat Gerrit Steunebrink uitvoerig in op de betekenis van Dilthey voor Heidegger en Gadamer. De boeiende aantekeningen beogen geen wetenschappelijk commentaar te zijn (een wat valse bescheidenheid van de tekstbezorgers), maar een verduidelijking. Een goede bibliografie sluit het boek af. Boeiende lectuur voor de filosofisch geschoolde lezer."
Luc Anckaert
In: NBD Biblion, 15 december 2010
"De aantekeningen en de vanuit cultuurhistorisch oogpunt zeer interessante inleiding hebben in de eerste plaats ondersteunende bedoeling. Door de prima, maar zeer uitgebreide inleiding is het boek behalve voor vakfilosofen ook lezenswaardig voor de geïnteresseerde niet-specialist."