Denkende romans
Literatuur en de filosofie van mens en cultuur
Denkende romans
€ 34,90
Auteur:
Jeroen Vanheste
ISBN:
9789463401005
Verschenen:
29-03-2017
Uitvoering:
Hardcover
Leverbaar:
Verwacht
Inkijkexemplaar
Aantal:
Denkende romans

Aristoteles legt zijn rechterhand op een buste van Homerus. Hij draagt een gouden ketting met een medaillon waarop Alexander de Grote is afgebeeld. In de gebruikelijke interpretatie van Rembrandts beroemde schilderij symboliseert dit de verhoudingen tussen het beschouwelijke leven, het actieve leven en de kunst: de grote filosoof en de machtige heerser moeten erkennen dat de legendarische dichter minstens hun gelijke is. Of, anders gezegd: de filosofie respecteert de wijsheid van de literatuur.

Kan literatuur een vorm van filosofie zijn? Natuurlijk zijn er belangrijke filosofen geweest die ook prachtig konden schrijven en wier werk als een literaire vorm van filosofie gezien kan worden, maar is het omgekeerde ook mogelijk: bestaat er filosofische literatuur? Kunnen gedichten, toneelstukken of romans helpen bij het beantwoorden van filosofische vragen over mens en cultuur? In Denkende romans wordt aan de hand van bekende literaire werken van onder andere Cervantes, Tolstoj, Proust en Houellebecq verdedigd dat literatuur inderdaad kan bijdragen aan het filosofische denken over mens en cultuur. De literatuur leert ons het een en ander over mens en cultuur, op een heel andere wijze dan de theoretische filosofie of de wetenschappen dat doen.

Dit boek is een uitgebreide en verbeterde uitgave van De Wijsheid van de Roman.Boekpresentatie
Graag nodigen wij u uit voor de studiemiddag ter gelegenheid van het verschijnen van Denkende romans. De studiedag is bedoeld voor bibliotheekmedewerkers, maar daarnaast is de middag ook open voor andere belangstellenden.

Datum: 29 maart, 13.30 uur - 17 uur
Locatie: Raadzaal, Bibliotheek Veghel, Markt 1
Programma:

  • 13.30 uur Inloop met koffie / thee
  • 13.45 uur Introductie door Marina Polderman
  • 14.00 uur ‘Denkende romans’ - door dr. Jeroen Vanheste -  * Voorafgaand aan de lezing vindt de presentatie van het boek plaats *
  • 15.00 uur Pauze
  • 15.30 uur ‘Literatuur en geneeskunde’ - door prof. dr. Arko Oderwald
  • 16.15 uur ‘Waarom bibliotheken denkende romans niet mogen vergeten’ - door Marina Polderman
  • 16.30 uur Afsluiting met een drankje

Voor meer informatie, KLIK HIER