Spirituele ethiek
Franciscaanse perspectieven
Spirituele ethiek
€ 15,90
Auteur :
Krijn Pansters
ISBN:
9789463401081
Verschenen:
12-09-2017
Omvang:
128 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

Op: http://www.christusrex.be/1807-spirituele-ethiek-franciscaanse-perspectieven.html
"Ethiek en spiritualiteit worden sedert de moderniteit niet langer in één adem vernoemd, terwijl dat voorheen de normaalste zaak van de wereld was. Voor gelovigen is er haast niks vanzelfsprekenders dan een link tussen de twee. Wie spiritueel leeft, moet ethisch bezig zijn, anders staat zijn of haar authenticiteit op het spel. Theoloog en historicus Pansters toont haarfijn het verband tussen de twee aan in het leven van Sint-Franciscus en van Sint-Clara. Tegelijkertijd bewijst hij dat deze band volledig op het evangelie gebaseerd is. Talloze citaten uit de Bijbel en uit de werken van Franciscus en Clara bewijzen zijn stelling. Pansters schrijft heel toegankelijk, opdat deze band ook in het eigen leven verder uitgediept zou kunnen worden."

Aantal:
Spirituele ethiek

Spirituele ethiek is de betrokkenheid op het goede, beschouwd als een systeem van betrekkingen tussen God, mens en gemeenschap. Het fenomeen wordt hier verkend vanuit verschillende invalshoeken, om te komen tot een beter verstaan van hoe ethiek zich – als ‘levensrichting’ en ‘levensinrichting’ – manifesteert in haar spirituele gedaante. Daarbij is Spirituele ethiek verrijkt met franciscaanse perspectieven, om door middel van een verzameling richtinggevende inzichten over ‘goed leven’ en ‘goed samenleven’ de spirituele vormen van ‘goed zijn’ en ‘goed doen’ beter voor het voetlicht te brengen.

Een experimenteel boek, bedoeld als blauwdruk voor spiritueel denken over de morele mogelijkheden van de mens.

Symposium Goed leven, Goed doen

Graag attenderen wij u op het symposium 'Goed leven, goed doen' georganiseerd door Luce en Franciscaans Studiecentrum (Tilburg School of Theology).

'Vrede', daar hebben we wel een idee van. Maar ‘alle goeds’: wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Is het iets wat je krijgt, iets wat je bent, iets wat je doet, of...?
In zijn nieuwe boek Spirituele Ethiek: Franciscaanse Perspectieven (uitgeverij Damon), een experimentele maar praktische handleiding, gaat Krijn Pansters nader op deze vragen in. Het ‘goede’ heeft in ieder geval van doen met hoe je je leven leidt en hoe je je leven inricht. Maar mogelijk ook met het antwoord op de vraag ‘wat Jezus zou doen’, of Franciscus van Assisi, of iedere andere verstandige en rechtvaardige mens.
In dit symposium gaan we actief aan de slag met onze betrokkenheid op het goede. Drie inleiders behandelen, ieder vanuit een eigen perspectief, vormen van goed leven en goed samenleven. Wat is daarbij uw eigen voorstelling van ‘alle goeds’ – van goed zijn / ontvangen / doen? En wat betekent deze voor uw persoonlijke of professionele situatie?

Programma

 • 13.00-13.30 Ontvangst
 • 13.30-14.00 Inleiding
  Krijn Pansters, Wat zou Franciscus doen? Richtinggevende inzichten over ‘goed leven’ en ‘goed samenleven’
 • 14.00-14.45 Het goede van de mens
  Roshnee Ossewaarde-Lowtoo (Tilburg), Einde aan de zelfvervreemding
 • 14.45-15.15 Pauze
 • 15.15-16.00 Het goede van God
  Rob Faesen (Tilburg), Kennis van zoveel goeds
 • 16.00-16.45 Het goede van gemeenschap
  zr. Ancilla Martens (Etten), Samen goed leven
 • 16.45-17.00 Terugblik
  Krijn Pansters, Wat zou jij doen?
 • 17.00-18.00 Borrel 

Praktische gegevens

 • Datum: 2 februari 2018, 13.00 tot 18.00 uur
 • Locatie: Nieuwegracht 61, 3512 LG Utrecht.
 • Kosten: € 25. Leden Vak en Dialogos €15. Studenten TST en FHTL deelname gratis.
 • Opgave: via deze pagina.September 2017:
Journalist Joop van der Elst had een interview met Krijn Pansters. U kunt het interview terugluisteren: