Bachs cantates toen en nu
Toelichtingen en overwegingen bij tekst en muziek van het centrale werk van Johann Sebastian Bach
Bachs cantates toen en nu
Toelichtingen en overwegingen bij tekst en muziek van het centrale werk van Johann Sebastian Bach
Barend Schuurman , Philippe Herreweghe
Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad
Product omschrijving
Met een voorwoord van Philippe Herreweghe
Bach was een meester in het leggen van de verbinding tussen woord en toon, tussen tekst en muziek. Die relatie speelt in de cantates een belangrijke rol. Aan de ene kant is er de tijdloze, altijd inspirerende muziek, aan de andere kant teksten die ontstaan zijn in een tijd die duidelijk de onze niet meer is, zij zijn ‘niet meer van deze tijd’.
Barend Schuurman, die als dirigent van de Laurenscantorij decennia lang Bachcantates heeft uitgevoerd in de Laurenskerk in Rotterdam, beschrijft in dit boek de achtergronden bij het ontstaan van de cantates. Hij plaatst Bach in zijn tijd, muzikaal, maatschappelijk en theologisch. In toelichtingen op ruim zeventig cantates en in overwegingen bij de libretto’s schetst hij een mogelijkheid de cantateteksten vanuit de traditie te kunnen begrijpen, maar ook om van daaruit lijnen te trekken naar de huidige tijd.
Dit boek biedt elke cantateliefhebber een avontuurlijke, nooit eindigende zoektocht naar wat voor hem of haar in de overgeleverde teksten van belang is. Zoals je ook naar Bachs muziek luistert: als een nooit eindigend avontuur, nooit definitief, altijd weer verrassend.
Bachs cantates toen en nu ontving de Gouden Label 2015 voor beste boek klassiek!
Specificaties
Recensies
Op: http://www.stretto.be/2018/01/18/boek-over-bachs-cantates-van-barend-schuurman-grandioos/
"Boek over Bachs cantates van Barend Schuurman. Grandioos!
De zeer gerespecteerde kwaliteitsuitgeverij Damon publiceerde het boek van dirigent Barend Schuurman over de cantaten van Bach. Op 592 bladzijden vertelt hij over de verklanking van het Godsbeeld, het mensbeeld, het wereldbeeld en het Jezusbeeld in de indrukwekkendste Kirchenmusik aller tijden. Voornaam en waardig, ronduit fenomenaal!
De Nederlandse theoloog en fluitist Barend Schuurman (°1938) die als dirigent van de Laurenscantorij decennia lang Bachs meesterlijke cantaten in de Laurenskerk in Rotterdam heeft uitgevoerd, is er in geslaagd om voor ons in onze eigen taal, als specialist over dit magistraal muzikaal universum, een heel deskundig, bevattelijk en verhelderend boek te schrijven. In het boek heeft hij het niet alleen over de muziek en de teksten, maar beklemtoont hij daarenboven de religieus-theologische achtergrond, de essentie van de cantaten."
Michel Dutrieue
In: Luister, augustis 2015
"Er bestaan aardig wat boeken over Bachs cantates (...) maar deze bijna 600 bladzijden van Barend Schuurman brengen werkelijk iets nieuws.
(...)
Is dit boek alleen interessant voor theologen? Welnee, Schuurman is ook een musicus en musicoloog en het is juist het verband tussen muziek en tekst dat hem interesseert."
(...)
"Wie houdt van Bachs cantates (wie niet?) vindt in dit boek een schat aan informatie die maar voor een deel ook elders te vinden is. Maar vooral biedt het heel veel nieuwe inzichten en stof tot nadenken. Je bent er niet snel mee klaar."
Gerard Scheltens
In: De stem van het boek, nr 2 2015
"Kortom: een bijzonder aanbevelingswaardig boek voor iedereen die niet alleen met zijn oren en zijn emoties naar Bach wil luisteren, maar ook met zijn hoofd en verstand."
In: Fundamenteel, mei 2015
"Dit is een boek dat je niet pakt om van a tot z te lezen, maar om het fragmentarisch te lezen. Het boek is zeer geschikt als naslagwerk en bevat alle cantates die Bach heeft gecomponeerd.
(...)
"Dit boek zou iedere Bach-fanaat moeten bezitten. Hetzij dat je musicus bent of luisteraar, door je eerst te verdiepen in dit boek en desbetreffende cantate, kun je de cantates in het juiste perspectief bekijken. Complimenten aan Schuurman voor het allesomvattende werk omtrend de cantates van Bach. En als je uiteraard meer wilt weten dan alleen de achtergrond van de cantates, beluister dan eens de cantates uitgevoerd onder leiding van Barend Schuurman, dan hoor je dat de auteur van dit boek niet alleen de theorie kent, maar ook de praktijk!"
Sander de Vreugd
Op: http://www.christusrex.be/, mei 2015
"Bij het centrale werk van Bach denkt iedereen spontaan aan de Mattheuspassie en dat is al eens niet zo verwonderlijk. Echter: de ruggengraat van zijn werk vormen zijn talloze cantates (wie weet hoeveel er verloren zijn gegaan). Het zijn net die cantates die Bachs extreme vindingrijkheid en compositorisch talent blootleggen. Wat daarbij het meest opvalt is de extreme band tussen woord en muziek. Wat dat betreft, staat Bach in de traditie van de late polyfonie. Het is dan ook een grote verdienste van Schuurman om die beide elementen bij elkaar te houden in zijn analyse van de cantates. (...) Schuurman bespreekt zo’n 72 cantates, niet alleen muzikaal, maar ook theologisch. Vooral dat laatste is een primeur in ons taalgebied."
Hans Geybels
In: Sophie, april 2015
"Barend Schuurman geeft in zijn boek Bachs canates toen en nu een uitmuntende toelichting bij de cantates, ook binnen het bredere kader van het kerklied."
Klaas van der Zwaag
In: Kerk in de Stad, april 2015
"“Naar haar wezen is de muziek van Bachs cantates tijdloos.” Deze typerende zin staat in de inleiding van het boek Bachs cantates toen en nu’ van Barend Schuurman dat precies aan het begin van de adventstijd verscheen bij uitgeverij Damon. Het was plezierig om dit prachtige boek in die periode van de donkere dagen voor Kerst binnen handbereik te hebben; er in te bladeren, delen te lezen, stukken mee te neuriën of als ‘Aha-erlebnis’ te ervaren. Bijna zeshonderd prachtig gebonden pagina’s over de kerkmuziek van de meester."
(...)
"Verouderde teksten? Dat vindt misschien menigeen, maar ze zijn dusdanig harmonieus verbonden aan de onderliggende muziek en bovendien inhoudelijk zó tijdloos, dat de conclusie ‘Niet meer van deze tijd’ mij te ver gaat. Over ‘losgelaten geloofsvoorstellingen’ gesproken... “Tijdloosheid behoort tot een categorie waar het redelijke denken slechts ten dele vat op heeft.” Daarin heeft Schuurman wel degelijk gelijk!"
Peter van der Ros
Op: http://www.zinweb.nl/blog/2015/03/09/recensie-bachs-cantates-toen-en-nu 9 maart 2015
"‘Bachs cantates toen en nu’ is een absolute ‘must read’ voor elke dirigent, eigenlijk elke musicus, die bachcantates goed wil uitvoeren. Het leeuwendeel van het boek bestaat uit een gedetailleerde bespreking van maar liefst 72 cantates: tezamen een onmisbaar naslagwerk voor de dirigent/musicus die zich met de uitvoering van Bachcantates bezighoudt. En daarnaast belichaamt ‘Bachs cantates toen en nu’ het nieuwste schoolvoorbeeld van hoe de historische eilandjes van musici, musicologie en filosofie kunnen samenkomen."
Nathan Tax
Op: http://www.klassiek-centraal.be/?q=recensie/bachs-cantates-barend-schuurman
"Voornaam en waardig, ronduit fenomenaal!"
(...)
"De Nederlandse theoloog en fluitist Barend Schuurman (°1938) die als dirigent van de Laurenscantorij decennia lang Bachs meesterlijke cantaten in de Laurenskerk in Rotterdam heeft uitgevoerd, is er in geslaagd om voor ons in onze eigen taal, als specialist over dit magistraal muzikaal universum, een heel deskundig, bevattelijk en verhelderend boek te schrijven."
Michel Dutrieue
Op: http://www.opusklassiek.nl/boeken/schuurman_bachcantates.htm maart 2015
"Ik denk dat de titel van hoofdstuk 13.2 model kan staan voor Schuurmans boek als geheel; Een ander landschap. In dat landschap is anders dan in andere boeken over dit onderwerp veel plaats ingeruimd voor persoonlijke kleuring en beleving. De beschrijving en interpretatie van de geschiedenis van de Bach-cantate en de plaats daarvan in onze tijd is een van de fraaiste voorbeelden van een op enorme kennis en ervaring gestoelde verkenningstocht die diep weet te raken. U weet ongetwijfeld wat dit kan betekenen: veel stof tot nadenken geven en nieuwe inzichten verwerven!"
Aart van der Wal
In: Reformatorisch Dagblad, 12 februari 2015
"Schuurman licht niet alleen successievelijk de cantatedelen toe, maar geeft bovendien nuttige achtergrondinformatie over uiteenlopende aspecten, zolas kerkliederen die in de cantate gebruikt worden. De toelichtingen laten zien dat de auteur als kerkmusicus en dirigent janrenlang intensief met de cantates bezig geweest is; de lezer van zijn boek kan daar nu volop van profiteren. Waardevol vind ik ook dat de teksten steeds integraal zijn afgedrukt."
Dr. Jan Smelik
In: Benedictijns Tijdschrift, nr.1 2015
"Deze rijke studie van de dirigent van de Rotterdamse Laurenscantorij bewijst dat ook Bachs cantates onweerstaanbaar blijven."
F. Berkelmans