Zaden van contemplatie
Product omschrijving
Vertaald door Dirk Doms, Willy Eurlings, Guus Franken en Jan Glorieux
Thomas Merton vond zijn weg naar contemplatie, na een lange zoektocht. Al vroeg wees geworden, liet hij zich inspireren door de intellectuele, literaire en geestelijke rijkdom van de cultuur en het leven in Europa en de Verenigde Staten. Zoekend naar meer diepgang kreeg zijn leven vastere vorm in een traditionele religieuze context, uiteindelijk in de trappistenabdij Gethsemani in Kentucky. Daar ontplooide zich zijn talent als vertolker en gids van de eigen traditie, als pionier van de dialoog met de grote wereldreligies en als kritisch beschouwer van politiek en wereld. Een zoektocht naar goddelijke diepte in menselijke vrijheid die zo voor velen vruchtbaar werd.
In deze Zaden van contemplatie wijst hij de lezer wegen. Deels de zoekende die maar niet vindt, en anderzijds de zoeker die zelfvoldaan meent te hebben gevonden. De inspiratie is grotendeels die van twintig eeuwen christendom. Bernardus en Jan van het Kruis schemeren door in de teksten, maar ook de joodse, hesychastische en oosterse wijsheidsliteratuur. Merton spoort ons aan alert te worden voor de zaden die God iedere dag in ons leven plant, zodat zij kunnen ontkiemen. Een verhaal van overgave en vrijheid in overgave.
Joop van der Elst interviewde vertaler Willy Eurlings over Zaden van contemplatie. U kunt het interview terug luisteren:
Specificaties
Recensies
In: Roerom, mei 2016
"Door de diepgang van zijn denken overstijgt Merton echter de klassieke theologie en breekt ze open naar een brede religiositeit, waardoor je als lezer regelmatig denkt aan de boeddhistische meditatie. Dat geldt niet voor alle beschouwingen; sommige zijn gedateerd en spreken de huidge lezer niet meer aan. Als geheel is het echter een bundel die fijnproevers ook nu nog kan boeien."
Jef de Schepper
In: Tijdschrift voor Geestelijk Leven, oktober 2015
"Het is deze geëvolueerde Merton die vandaag nog velen blijft inspireren. Ook de maatschappelijke geëngangeerde trappist, die scherp uit de hoek kon komen i.v.m. kernbewaping, de Vietnamoorlog, racisme..., doet je naar adem happen. (...) Kortom, goed dat de Mertonvrienden het uitgaven en wij het kunnen lezen. "
Luc Vankrunkelsven
In: NBD Biblion, juli 2015
"Het boek roept de lezer op tot bewustwording over eigen geloof en leven, nederig zijn, niet te oordelen, en open staan voor de liefde van God. Het lezen is een verrijkende ervaring, het is een indrukwekkend, boeiend boek."
Ds. Jenno Sijtsma
Op: http://www.boekhandelwesterhof.nl/site/jenno-sijtsma/zaden-van-contemplatie-van-thomas-merton-is-overweldigend/ juni 2015
"Lezen van dit boek is kennis nemen van een verborgen geheim dat in elk mens leeft. Het is een open staan voor wat werkelijk en wezenlijk is en van daaruit inzien hoe kwetsbaar en bedenkelijk ons geloof en geloven veelal is. Het boek dwingt de lezer na te denken over eigen bestaan en de zin ervan. Maar ook een komen tot het besef dat leven groeien in overgave en afhankelijkheid is, een bewustwording die bij voortduur alles van een mens vraagt."
ds. Jenno Sijtsma
In: Kovel, juni 2015
"Actualiteit (slechts af en toe wat gedateerd) en eeuwigheidswaarde gaan in Zaden van contemplatie hand in hand, of de auteur nu mijmert over het lichaam, vrijheid, de vrouw, contemplatie, oorlog of traditie. Het boek dient dan ook als vademecum op de leestafel te liggen van ieder die zich wijdt aan God, zich toewijdt aan de wereld en aan de innerlijkheid. Voor elke godzoeker, spirituale lezer of denkgroep is Mertons bestseller beslist een aanrader!"
Guerric Aerden ocso
In: Benedictijns Tijdschrift, nr.2 2015
"Eén van Mertons meest gelezen werken is zijn Seeds of Contemplation, waarvan de Stichting Thomas Mertonvrienden van de Lage Landen nu een nieuwe frisse vertaling uitbrengt. Het werk (1949) is bedoeld voor ‘beginnelingen’ en werd onder verschillende versies en titels vertaald (o.m. in 1952 als Ter overweging van André Noorbeek). De hoofdstukken zijn ook heel goed afzonderlijk te lezen."
Frans Berkelmans
Op: http://zinweb.nl/blog/2015/01/31/recensie-zaden-van-contemplatie
"Het mooie van het boek is wel, dat telkens weer gewezen wordt op het feit dat niemand kan ontsnappen aan conflict, pijn of twijfel. Dat telkens met elke bevestiging ook de twijfel groeit. Ik vraag me af hoe deze weg voor Merton zelf is geweest."
(...)
"Al met al een inspirerend boek, waar ik nog vaak in zal lezen. Ook als ik de zeer katholiek theologische hoofdstukken wellicht liever vermijd. Andere hoofdstukken zal ik iedereen kunnen aanraden. Al was het alleen al om na te kunnen denken over uitspraken als: "Wanhoop is de meest extreme vorm van eigenliefde.""
Nicole des Bouvrie
In: Volzin, februari 2015
"Merton benadrukt dat het bereiken van contemplatie niet voor iedereen is weggelegd, maar dat ontmoedigt niet. Het is een boek ter inspiratie, hij heeft geen handleiding tot een contemplatief leven willen schrijven. Dat maakt het tot een boek om de tijd voor te nemen en met intense aandacht te lezen."
Rita van Nierop