(+31)040 - 304 60 58

Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer

Boeken

Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer

Thomas Merton
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaald door Willy Eurlings
Een uitgave in samenwerking met Stichting Thomas Merton-vrienden van de Lage Landen

De beroemde monnik Thomas Merton (1915-1968) was allesbehalve wereldvreemd. Dit komt goed tot uiting in Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer. De vaak korte, maar trefzekere en vaak diepzinnige bespiegelingen schetsen een goed beeld van Mertons denken in de jaren ’60. Hierin maakt hij ons deelgenoot van zijn maatschappelijke betrokkenheid, natuurobservaties, filosofische mijmeringen, kritische theologische standpunten en politieke analyses. Veel van zijn bespiegelingen hebben aan actualiteit nog niets ingeboet. Met dit boek wil Merton de dialoog met ons aangaan. Zonder pasklare antwoorden te geven spoort hij ons aan om zelf vragen te stellen bij de wereld waarin we leven. 


Joop van der Elst interviewde vertaler Willy Eurlings over Thomas Merton, Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer. U kunt het interview terugluisteren:

Joop van der Elst · Willy Eurlings Thomas Merton Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer

Specificaties

ISBN
9789463402835
Oorsponkelijke titel
Conjectures of a Guilty Bystander
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
368 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
16 oktober 2020

Recensies

Dagblad Trouw, 7 oktober 2020
In de rubriek Trouw tipt religie: "Dit boek - dat meer dan vijftig jaar geleden al in het Nederlands verscheen, maar nu opnieuw is vertaald - laat zien dat zijn denken nog steeds uitermate actueel is."

Volzin, december 2020
"Deze nieuwe Nederlandse vertaling is een van de meest boeiende boeken van de Amerikaanse trappist Thomas Merton (1915-1968).
(...)
In Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer worden we meegenomen in de gedachtegang van Merton over allerlei ontwikkelingen in kerk en wereld in de jaren zestig van de vorige eeuw. Toch zijn deze ontwikkelingen verrassend actueel wanneer we de Black Live Matters beweging, de Amerikaanse verkiezingen, de ecologische crisis en de huidige kerkelijke vernieuwingen beschouwen.
(...)
De laatste Nederlandse vertaling van dit boek dateert van 1966. Willy Eurlings, de vertaler, slaagt er in om de juiste actuele toon en sfeer te raken. Zo is de vertaling van het moeilijke ‘conjectures’ in de titel als ‘bespiegelingen’ een goede vondst! Het drukt precies uit wat Merton met dit boek bedoelde: jezelf zien in de ontwikkelingen van de tijd en daarmee de dialoog aangaan. Het boek is mooi vormgegeven met een intrigerende omslagfoto van een glimlachende Merton. Een aanrader voor allen die zoeken naar broederschap en sociale vriendschap vanuit een gelovig perspectief."
Broeder Bernardus

Friesch Dagblad, 10 oktober 2020
"Mertons losse ideeën blijven inspireren. (...) Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer van Thomas Merton is een aantrekkelijk boek om een tijdlang op de leestafel te hebben, om er geregeld een paar bladzijden in te lezen."
Tjerk de Reus

Op: https://ongrond.nl/2020/10/de-stille-anarchie-van-een-kloosterling/
"Maar voor iedereen is het lezen van dit boek een heerlijk verontrustende bezigheid. Alsof je bij Merton op bezoek bent in zijn kloostercel terwijl hij je zijn verrassende, soms ongemakkelijke  inzichten toont. Je kunt het zo gek niet bedenken. Hij neemt je bij de hand en laat je de wereld zien. De natuurlijke, de politieke, de literaire, de filosofische, de theologische, de dagelijks maatschappelijke wereld. Daarbij is het interessant om Mertons visie te vernemen op paus Johannes XXIII, Kennedy, de Cubacrisis, de technologische ontwikkelingen, de rassenrellen, de kernproeven, Vietnam en al die andere grote gebeurtenissen, personen en thema’s uit de tijd dat ik lichtzinnig mijn eerste dronkenschap vierde, mijn eerste meisjes zoende en geen weet had van de wereld dan dat die om mij draaide…
(...)
Mertons eigenzinnigheid, bij tijd en wijle heerlijk scherp. Mocht iemand nog menen dat mystiek zweverig is of dat het monnikenleven wereldvreemd is, dan wordt die door het lezen van dit boek wel genezen: ‘De monnik is de ware filosoof.’ Zijn kritiek richt zich net zo goed tegen de kernproeven en de samenleving van de VS als tegen de eigen kloostergemeenschap. Vooral de teksten die hardop gelezen worden tijdens de maaltijden in de refter moeten het nogal eens ontgelden.
Misschien wel het belangrijkste punt: hij is en blijft verknocht aan de kern van het christelijk geloof, in het bijzonder het katholicisme, maar tegelijk universeel en open. Dat kan dus. Het is spannend om te zien hoe hij juist buiten het rooms katholieke gedachtegoed zoekt naar versterking daarvan, nota bene bij atheïsten als Nietzsche, Camus en Sartre, in het protestantisme van Barth en Bonhoeffer, bij de oude Grieken (met name bij de stoïcijnen) en in zen.
Wim Jansen

In De Nieuwe Koers, 6 november 2020
"In het opnieuw vertaalde Bespiegelingen zien we de héle Merton, met diepe gedachten over religie (hij was monnik), maar ook over politiek en maatschappij. Een verzameling boeiende denkbrokken, deze Bespiegelingen."

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk