Terug naar de Verlichting
Product omschrijving
De auteur neemt de lezer mee terug naar de Verlichting van de achttiende eeuw. Daarvoor is het noodzakelijk oog te krijgen voor wat de motieven van de Verlichtingsdenkers werkelijk waren en wat de begrippen die zij hanteerden destijds betekenden. Dat is noodzakelijk want het beeld dat wij van de Verlichting hebben, is achteraf sterk ingekleurd door de negentiende eeuw. Het werd onder meer vermengd met moderne democratische idealen en met ideologieën van de maatschappelijke maakbaarheid en vooruitgang.
In zijn tien studies belicht de auteur meerdere aspecten van wat de Verlichtingsdenkers bewoog. Lezing en interpretatie van de teksten van de Verlichtingsfilosofen zelf vormen daarbij telkens het vertrekpunt. Zo worden ideeën van denkers als Rousseau, Montesquieu en Hume van oude vernislagen ontdaan. Ook wordt onderzocht in hoeverre Markies de Sade als een vertegenwoordiger van de Verlichting beschouwd mag worden.
Dit opgefriste beeld van de Verlichting daagt vervolgens uit tot een nieuwe confrontatie met de grote (politieke, economische maar ook morele) vragen waar wij in onze tijd voor staan. Daartoe levert de auteur tot slot enige aanzetten.
Een must voor filosofen, historici en politici!
Specificaties
Recensies
In: Trouw, 5 februari 2014
"Reden om dit boek wel te lezen Vanwege de eerste negen hoofdstukken, die over het algemeen leerzaam zijn. Hierin schrijft Van Holthoon toegankelijk. Hij heeft de rustige toon van een docent die de stof uitlegt. Ook laat hij de Verlichtingsfilosofen zelf veel aan het woord. Het resultaat: een bundeling van mooie citaten. Zoals deze van de politieke filosoof Montesquieu: ‘De politieke vrijheid voor de burger is die zielerust, die voortkomt uit de mening die een ieder heeft van zijn gevoel van zekerheid.’"
Sebastien Valkenberg