Spreken is zilver, vragen is goud
In dialoog met ouderen
Spreken is zilver, vragen is goud
€ 19,90
Auteurs :
Aagje van der Vossen, Marja Havermans
ISBN:
9789460362088
Verschenen:
23-03-2015
Omvang:
120 pagina's
Uitvoering:
Gebonden uitgave met leeslint
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

Op: http://www.vptz.nl/onderzoek-publicaties/antenne-digitaal/gelezen-gehoord-gezien/
Gesprekken voeren met ouderen kun je leren. Dit boek maakt met verhalen, ideeën voor verschillende gespreksvormen en praktische aanwijzingen de lezer enthousiast om in gesprek te gaan met hen. Hoe stel je vragen, hoe houd je het gesprek op gang en hoe krijgt een gesprek diepgang? Van theorie naar praktijk: in een bijbehorende training oefen je in goed luisteren en in het stellen van open en uitnodigende vragen. En waar moeten die vragen dan over gaan? Zelfs daar hebben de auteurs aan gedacht: een lijst met suggesties van mogelijke gespreksonderwerpen staat ook in dit boek. Kortom, dit is niet alleen een mooi boek voor professionals, maar zeker ook, en misschien zelfs meer nog, voor kinderen, mantelzorgers én vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg.
Jos Aarnoudse

In: iFilosofie, november 2015
Voor een interview met de auteurs Aagje van der Vossen en Marja Havermans zie: 
https://www.isvw.nl/wp-content/uploads/2015/11/iFilosofie15.pdf

In: Vakblad Uitvaart, november 2015
"De auteurs geven handvatten om met ouderen in dialoog te gaan. Een gesprek dat niet betuttelend mag zijn - 'pa, je weet toch ook dat dit het beste voor je is' - maar dat uitgaat van het stellen van vragen aan elkaar en luisteren naar het antwoord. Het boek is prettig geschreven en staat vol met handvatten voor een goed gesprek met ouderen, ook als het gaat om lastige situaties. Zowel geschikt voor familieleden als voor professionals."
Daan Westerink

In: Visie Gidst, 22 juli 2015
"
Welke structuren kun je kiezen, welke ‘triggers’ werken, en hoe maak je van een gesprek een boeiende dialoog? De auteurs wijzen je vakkundig de weg en geven pakkende voorbeelden."
Gerrit-Jan Schaap

In: NBD Biblion, juli 2015
"Het boek is een leerboek op mbo/hbo-niveau met een goede combinatie van praktijk en theorie. Het boek is voorzien van een aantal zwart-wittekeningen, een literatuurlijst en een verwijzing naar websites. De schrijfsters zijn respectievelijk stervensbegeleidster/verpleegkundige en communicatiedeskundige. Verzorgde, gebonden uitgave in bijna vierkant formaat met leeslint."
Bart Lammers

In: Fysiotherapie & ouderenzorg
"Spreken is zilver, vragen is goud is een aanrader voor iedereen die met ouderen te maken heeft en een gemakkelijk boek over de leefwereld van oudere mensen wil lezen. Het is zowel geschikt voor wie beroepsmatig met ouderen werkt of daarvoor in opleiding is, maar zeker ook voor kinderen en kleinkinderen, mantelzorgers, vrienden, buren, kennissen en vrijwilligers. Voor jong én oud dus."
Mirjam Kleinveld

In: Zorg+welzijn, mei 2015

"Met een schat aan verhalen, ervaringen, gedachten en emoties. Een aanrader voor iedereen die met ouderen heeft te maken."
Her man Keppy

Aantal:
Spreken is zilver, vragen is goud

Al lijken ouderen soms grijs en versleten, ze blijken maar al te vaak verrassend fris en sprankelend. Met een schat aan verhalen, ervaringen, gedachten en emoties. Dit boek is een uitnodiging om dat te ontdekken.
Hoe ga je in gesprek met ouderen? Hoe maak je van een gesprek een boeiende dialoog? Hoe stel je vragen, hoe houd je een gesprek op gang, hoe kun je verdiepen? Het boek laat zien hoe je ouderen inspireert tot het delen van herinneringen, uitwisselen van ervaringen of samen zoeken naar inzicht en wijsheid. En hoe je daar samen van kunt genieten.
De leeftijdsgroep ‘ouderen’ is heel breed en divers. Het boek speelt daarop in met dialoogvormen voor jongere of oudere ouderen. Met tientallen tips en aanwijzingen voor boeiende gesprekken die je één op één of in een groep kunt voeren. Rijk geïllustreerd met voorbeelden en voorzien van een uitgebreide lijst gespreksonderwerpen om uit te putten. 

Spreken is zilver, vragen is goud is een aanrader voor iedereen die met ouderen heeft te maken. Wie beroepsmatig met ouderen werkt of daarvoor in opleiding is, maar zeker ook kinderen en kleinkinderen, mantelzorgers, vrienden, buren, kennissen en vrijwilligers. Jong én oud. 

Video interview met Aagje van der Vossen en Marja Havermans in iFilosofie, november 2015

Aagje van der Vossen & Marja Havermans Spreken is zilver, vragen is goud from ISVW on Vimeo.