Thomas Merton, Overdenkingen in eenzaamheid
Thomas Merton, Overdenkingen in eenzaamheid
€ 16,90
Auteur :
Thomas Merton
Vertalers :
Constant Broos, Willy Eurlings
ISBN:
9789463402552
Verschenen:
03-10-2019
Omvang:
160 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

In: Protestants Nederland, februari 2020
"Een bundel overdenkingen van de bekende Amerikaanse trappist Thomas Merton. Hij bepleit verdieping, verinnerlijking. “Wanneer ons leven teert op wat niet werkelijk is, dan kwijnt het weg en moet het sterven.” Geestelijk leven is voor hem geen mentaal leven, maar een leven van Gods genade. Het heeft het karakter van een strijd: meditatief gebed is een harde discipline en ze kan niet zonder dwang worden aangeleerd. Het impliceert een bekering van heel onszelf naar God. De echte zelfoverwinning is er door de Heilige Geest, waardoor wij inzicht krijgen in Gods liefde voor ons." 
Klaas van der Zwaag

Aantal:
Thomas Merton, Overdenkingen in eenzaamheid

Vertaald door Constant Broos
Onder redactie van Willy Eurlings

Voordat Merton van zijn abt toestemming kreeg om in een kluis te gaan wonen, mocht hij zich enkele uren per dag terugtrekken in een leeg werkschuurtje. Hier schreef hij de zevenendertig korte meditaties uit dit boekje. Hij noemde ze reflecties op het spirituele leven en op de liefde voor de eenzaamheid. Merton laat zien dat eenzaamheid vooral dient om de menselijke persoonlijkheid volledig tot haar recht te laten komen.

Merton bezit het zeldzame talent om ingewikkelde dingen in een heldere en eenvoudige taal uit te leggen, zonder dat daarmee hun betekenis verwatert. Met deze meditaties laat Merton opnieuw zien dat hij “een bron van geestelijke inspiratie en een gids voor velen is” (paus Franciscus).

Overdenkingen in eenzaamheid is een vertaling van Thoughts in Solitude.

Joop van der Elst interviewde mede-vertaler Willy Eurlings over 'Thomas Merton, Overdenkingen in eenzaamheid'. U kunt het interview terugluisteren: