Celsus, De geneeskunst
Celsus, De geneeskunst
€ 39,90
Auteur :
Celsus
Vertalers :
Jacqueline König, John Nagelkerken, Julius Roos, Theo van de Wiel
ISBN:
9789463400978
Verschenen:
13-04-2017
Omvang:
496 pagina's
Uitvoering:
Hardcover
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

In: Standaard der Letteren, 12 mei 2017
"Het eerste compleet bewaarde en exhaustieve Romeinse handboek over geneeskunde: dat is De geneeskunst van Celsus, die leefde in Augustus’ tijd. Het biedt een fascinerende inkijk in het medische denken en handelen in Rome. De nieuwe Nederlandse vertaling is een primeur.
(...)
Er is aan deze vertaling een kleine twintig jaar met tussenpozen en met vereende krachten gewerkt: door een classicus-vertaler, twee gepensioneerde internisten die zich op de klassieke talen toelegden, en een specialist in de antieke geneeskunde. Celsus vertalen doe je niet alleen. Het vergt bijvoorbeeld op veel plaatsen een specialistische medische kennis om te kunnen beginnen vermoeden welke ziekte of ziektes of zelfs welke lichaamsdelen de man nu precies op het oog heeft. Lof zij ook de kleine uitgeverij Damon die zich aan dit soort boeken (met een heerlijk zakenregister van maar liefst dertig bladzijden) waagt."
Patrick De Rynck

Aantal:
Celsus, De geneeskunst

Ingeleid, vertaald en van aantekeningen voorzien door John Nagelkerken, Julius Roos, Theo van de Wiel (†) en Jacqueline König 

In de eerste eeuw na Christus schreef Aulus Cornelius Celsus een encyclopedisch werk, De medicina, over de geneeskunde in zijn tijd. Na een inleiding over de ontwikkeling van de geneeskunde in voorgaande tijden, vooral bij de Grieken, bespreekt hij achtereenvolgens leefregels, behandeling van ziektes, recepten voor geneesmiddelen en chirurgische ingrepen. De vraag of hij arts was of goed geïnformeerde leek valt niet met zekerheid te beantwoorden. Maar met zijn aangename stijl en ongecompliceerde woordkeuze heeft hij een werk geschreven dat voor zowel medisch geschoolden als leken interessante lectuur oplevert.

Het is het enige werk uit de Oudheid dat een vrijwel compleet beeld geeft van de praktijk van de geneeskunde in het Romeinse Rijk.