Thomas Hobbes
De ik-gerichtheid van de politieke filosofie
Thomas Hobbes
€ 29,90
Auteurs :
Andreas Kinneging, Bart Labuschagne, Caroline Laske, Emma Cohen de Lara, Frederik Dhondt, Hakan Külcü, Jean-Marc Piret, Maarten Colette, Michel Huysseune, Niels van Dijk, Paul de Hert, Rob Wiche, Theo de Wit, Xavier Meulders
ISBN:
9789463402521
Verschenen:
18-09-2019
Omvang:
368 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

Zicht, april 2020
"Hobbes is één van de voornaamste architecten van het Verlichtingsdenken en dus van de moderne wereld, zo stelt Kinneging in deze belangwekkende bundel over Thomas Hobbes. (...) Een onthullend boek over de dubieuze drijfveren van het denken van Hobbes."
Dr. Klaas van der Zwaag

Aantal:
Thomas Hobbes

Verschenen in de serie De Debatten
Onder redactie van Paul de Hert, Andreas Kinneging en Maarten Colette.

Thomas Hobbes (1588-1679) is een van de eerste en voornaamste intellectuele grondleggers van het moderne denken. Denkers die na hem komen, zoals Rousseau, Kant en Hegel, staan op zijn schouders, hoewel zijn werk volgens hen uiteindelijk tekortschiet. Hedendaagse filosofen en schrijvers wijzen Hobbes vaak resoluut af. Steen des aanstoots is Hobbes’ belangrijkste boek, Leviathan uit 1651. Daarin verkent Hobbes het spanningsveld tussen vrijheid en veiligheid: wie veilig wil leven, moet een deel van zijn vrijheid opgeven. Paradoxaal genoeg blijkt hij daardoor een belangrijke instigator van de individuele vrijheid.

In deze bundel wordt de filosofie van dit controversiële zwaargewicht door veertien auteurs ontsloten en toegelicht.