Thomas Hobbes
De ik-gerichtheid van de politieke filosofie
Thomas Hobbes
€ 29,90
Auteurs :
Andreas Kinneging, Bart Labuschagne, Caroline Laske, Emma Cohen de Lara, Frederik Dhondt, Hakan Külcü, Jean-Marc Piret, Maarten Colette, Michel Huysseune, Niels van Dijk, Paul de Hert, Rob Wiche, Theo de Wit, Xavier Meulders
ISBN:
9789463402521
Verschenen:
18-09-2019
Omvang:
368 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Aantal:
Thomas Hobbes

Onder redactie van Paul de Hert, Andreas Kinneging en Maarten Colette.

Thomas Hobbes (1588-1679) is een van de eerste en voornaamste intellectuele grondleggers van het moderne denken. Denkers die na hem komen, zoals Rousseau, Kant en Hegel, staan op zijn schouders, hoewel zijn werk volgens hen uiteindelijk tekortschiet. Hedendaagse filosofen en schrijvers wijzen Hobbes vaak resoluut af. Steen des aanstoots is Hobbes’ belangrijkste boek, Leviathan uit 1651. Daarin verkent Hobbes het spanningsveld tussen vrijheid en veiligheid: wie veilig wil leven, moet een deel van zijn vrijheid opgeven. Paradoxaal genoeg blijkt hij daardoor een belangrijke instigator van de individuele vrijheid.

In deze bundel wordt de filosofie van dit controversiële zwaargewicht door veertien auteurs ontsloten en toegelicht.

Boekpresentatie Thomas Hobbes, De ik-gerichtheid van de politieke filosofie
Datum, tijd: 5 december, 19.30-21 uur
Locatie: deBuren, Leopoldstraat 6 in Brussel
Voor meer informatie en om u aan te melden, KLIK HIER.

Thomas Hobbes is een van de voornaamste intellectuele grondleggers van de moderne tijd.
Latere denkers zoals Rousseau, Kant en Hegel staan op zijn schouders, hoewel zijn werk volgens hen uiteindelijk tekortschiet. Hedendaagse filosofen en schrijvers, zoals Hans Achterhuis en Ian McEwan, wijzen Hobbes resoluut af. De steen des aanstoots is Hobbes grootste filosofische werk, Leviathan. Daarin verkent hij het spanningsveld tussen vrijheid en veiligheid. Wie veilig wil leven, moet een stuk van zijn vrijheid opgeven. Sommigen zien in dit boek dan ook de wording van de staat als veiligheidsmachine. 

Wat is er van deze redenen tot bezorgdheid aan? Wat staat er in het boek, en hoe moeten wij daar tegenaan kijken in tijden waarin veiligheid het politieke en publieke discours domineert? Wat te denken van de talloze maatregelen na 9/11, ook bij ons? Wat blijft er van onze vrijheid over?

Met Prof. Dr. Theo de Wit (Universiteit Tilburg), Prof. Dr. Maurice Adams (Universiteit Tilburg) en Dr. Emma Cohen de Lara (Universiteit Amsterdam). Journaliste Anna Luyten situeert en modereert de avond.